Waarom compassie trainen?

Wetenschap

In de afgelopen tien jaar is er veel onderzoek gedaan naar zelfcompassie.  Een van de resultaten die de onderzoekers vonden, is dat mensen die compassie hebben met zichzelf, minder vaak depressief, angstig en gestrest zijn. Ze zijn vaker gelukkig, veerkrachtig en optimistisch over de toekomst. Kort gezegd: zij voelen zich gezonder.

Zelfkritiek heeft een ongunstig effect op ons lichaam

Wanneer we een dreigende situatie ervaren, wordt de zogenaamde vecht of vlucht respons geactiveerd. Hierdoor wordt er energie gemobiliseerd die nodig is om de dreiging aan te gaan of te ontvluchten. Heel functioneel als we fysiek bedreigd worden. Echter werkt het ook wanneer we ons emotioneel aangevallen voelen. En dat werkt averechts. Een van de belangrijkere inzichten is dat als we onszelf bekritiseren, dat er dan dezelfde reacties geactiveerd worden als wanneer we daadwerkelijk fysiek bedreigd worden. Wanneer we onze pijnlijke gevoelens kalmeren en niet wegstoppen, veranderen we niet alleen onze mentale en emotionele ervaringen, we veranderen ook de chemische balans in ons lichaam.

Recent onderzoeken laat zien dat het opwekken van gevoelens van zelfcompassie de cortisolspiegel verlaagt en het hormoon oxytocine opwekt. Een hogere oxytocinespiegel gaat gepaard met gevoelens van rust, vertrouwen, veiligheid, vrijgevigheid en verbondenheid. Ook vergroot het ons vermogen tot het voelen van genegenheid en compassie voor onszelf. Wanneer we onze pijnlijke gevoelens kalmeren en niet wegstoppen, veranderen we niet alleen onze mentale en emotionele ervaringen, we veranderen ook de chemische balans in ons lichaam.

In de cursus / training komt onder andere het volgende aan bod

  • De evolutie van ons brein en van ons vermogen tot compassie
  • Het erkennen van emotionele pijn als deel van het leven
  • Stressreacties en zelfcompassie
  • Innerlijke patronen
  • Inzicht in wat compassie wel en wat het niet is
  • Compassie voor anderen
  • Zelfappreciatie


Net als in de mindfulness training wisselen meditatie, achtergrondinformatie en oefenen elkaar af. Ook het thuis oefenen is weer een essentieel deel van de training.

  • Geleide meditaties
  • Korte meditaties om gedurende de dag te doen
  • Schrijfoefeningen
  • Lichaamsgerichte oefeningen
  • Mettameditatie (liefdevolle vriendelijkheid)

Liefde na liefde

    Er komt een tijd
    dat je opgetogen
    jezelf zal begroeten als je aankomt
    bij je eigen deur, in je eigen spiegel,
    en elk zal glimlachen bij de begroeting van de ander
    en zeggen, ga zitten. Eet.
    Je zult de vreemdeling weer liefhebben die je zelf was.
    Geef wijn. Geef brood. Geef je hart terug
    aan zichzelf, aan de vreemdeling die al je hele leven
    van je houdt, maar die jij negeerde
    voor een ander, die jou door en door kent.
    Pak de liefdesbrieven van de boekenplank,
    de foto’s, de wanhopige krabbels,
    pel je eigen beeltenis van de spiegel.
    Ga zitten. Geniet van je leven.

    (Derek Walcott, Collected Poems)

Wat anderen over ons zeggen...

‘De uitleg over hoe onze hersenen werken was een dusdanige eyeopener dat ik het nut begon te zien van regelmatig oefenen.''

''Bewuster geworden van niet behulpzame gedachten, en bewuster van de zaken die mijn emoties triggeren. Hierdoor kan ik alerter en met meer aanwezigheid reageren in plaats van op de automatische piloot.''

“Als ik nu neig tot ‘jagen’ ben ik veel beter in staat om afstand te nemen en het eerst eens even aan te zien. En dan zie ik dat het meestal slechts gedachten zijn die me in hun grip hielden.''

Plan een vrijblijvend oriënterend gesprek

Neem contact op voor een gratis oriënterend gesprek over je vraag of wens. Zo’n gesprek is vaak al een opluchting. Het begin van een oplossing. T. 06-40293867 Je kan ook een bericht achterlaten. Ik neem dan snel contact met op.