Waarom compassie trainen?
Waarom compassie trainen?
Wetenschap
In de afgelopen tien jaar is er veel onderzoek gedaan naar zelfcompassie. Een van de resultaten die de onderzoekers vonden, is dat mensen die compassie hebben met zichzelf, minder vaak depressief, angstig en gestrest zijn. Ze zijn vaker gelukkig, veerkrachtig en optimistisch over de toekomst. Kort gezegd: zij voelen zich gezonder.
Zelfkritiek heeft een ongunstig effect op ons lichaam
Wanneer we een dreigende situatie ervaren, wordt de zogenaamde vecht of vlucht respons geactiveerd. Hierdoor wordt er energie gemobiliseerd die nodig is om de dreiging aan te gaan of te ontvluchten. Heel functioneel als we fysiek bedreigd worden. Echter werkt het ook wanneer we ons emotioneel aangevallen voelen. En dat werkt averechts. Een van de belangrijkere inzichten is dat als we onszelf bekritiseren, dat er dan dezelfde reacties geactiveerd worden als wanneer we daadwerkelijk fysiek bedreigd worden. Wanneer we onze pijnlijke gevoelens kalmeren en niet wegstoppen, veranderen we niet alleen onze mentale en emotionele ervaringen, we veranderen ook de chemische balans in ons lichaam.
Recent onderzoeken laat zien dat het opwekken van gevoelens van zelfcompassie de cortisolspiegel verlaagt en het hormoon oxytocine opwekt. Een hogere oxytocinespiegel gaat gepaard met gevoelens van rust, vertrouwen, veiligheid, vrijgevigheid en verbondenheid. Ook vergroot het ons vermogen tot het voelen van genegenheid en compassie voor onszelf. Wanneer we onze pijnlijke gevoelens kalmeren en niet wegstoppen, veranderen we niet alleen onze mentale en emotionele ervaringen, we veranderen ook de chemische balans in ons lichaam.